בטיחות בעבודה היא אחד הנושאים החשובים בשמירה ותפעולו של כל מפעל, מקום עבודה או עסק.
על מנת למנוע פגיעה בעובדים ולשמור על ביטחונם נוסחו במהלך השנים מאות חוקים, נהלים ותקנות אשר מטרתם לנסות ולהבטיח שמקום העבודה יהיה בטוח ככל האפשר עבור העובדים בו, ולנסות לצמצם תאונות, פציעות, מחלות וכל דבר אחר שיכול לפגוע במקום העסק והעובדים.
הדרכות בטיחות מקצועיות
על מנת להפוך את מקום העבודה למקום בטוח, העובדים נדרשים ע"פ חוק לעבור הדרכות בטיחות מקצועיות, אשר מותאמות למקום וסביבות העבודה, ולתחומי העיסוק של כל עובד. בהדרכה העובדים יקבלו פירוט והנחיות של גורמי הסיכון העיקריים, אופי ההתנהלות היום יומי, שימוש בציוד, כיצד לנהוג במצבי חירום ועוד. חשוב שההדרכות יהיו רלוונטיות וישתנו בהתאם לסוג מקום העבודה ורמות הסיכון, לצד הנחיות כלליות שתקפות עבור כל מקום עבודה. ישנם תקנות והנחיות ייעודיות עבור עבודות הנחשבות בסיכון גבוה יותר, כמו עבודה בגובה, בנייה, ציוד חקלאי, נפט וכימיה ועוד. האחריות על שמירת ויישום כללי בטיחות בעבודה היא גם של המעביד, שתפקידו לספק סביבה ואמצעי עבודה בטוחים ובהתאם לתקנות, וגם של העובד, שצריך להיות נוכח בהדרכות הבטיחות, לשמור על הכללים ולדווח ולהתריע על כל סיכון שהוא נתקל בו.
כללי ותקנות הבטיחות מועברים ע"י ממונה הבטיחות.
ממונה על הבטיחות
ממונה בטיחות בעבודה הוא אדם המוסמך לכך על ידי משרד העבודה ובית העסק ותפקידו הוא לייעץ להנהלה בכל נושא בטיחות בעבודה. הוא אחראי על העברת והדרכה של תקנות וכללי הבטיחות ודאגה שהם מיושמים כראוי ע"י ההנהלה והעובדים. בין תפקידיו :
- העברת הדרכות בטיחות רלוונטיות למקום העבודה עבור העובדים.
- לאתר את המפגעים והסיכונים האפשריים ולהתריע עליהם להנהלה.
- לוודא שתנאי הבטיחות בתהליכי העבודה, בציוד, ובמבנים עומדים בהתאם לדרישת החוק, ולפעול לכך.
- לחקור תאונות ומפגעים שארעו בעבר ולנסח מהם מסקנות ודרכי התמודדות יעילים.
עצות בטיחות לדוגמה
הנה כמה עצות לדוגמה עבור שמירת סביבת עבודה בטוחה –
- מודעות לסביבת העבודה – הכרת הסיכונים הספציפיים של של תחום העיסוק ומקום העבודה שלכם, ידיעה של הסכנות והגורמים האפשריים תורמים להימנעות מהם.
- הקפידו לקחת הפסקות – תאונות רבות מתרחשות כאשר העובד עייף, לא מרוכז או עובד שעות מרובות מידי,לכן חשוב לקחת הפסקות בשביל לשמור על מיקוד וריכוז בזמן העבודה עצמה.
- שימוש נכון בכלים ובמכונות – חשוב מאוד להשתמש בכלים עבור הייעוד שלהם בלבד ולא לנסות לעשות קיצורי דרך. שימוש לא נכון ואי הכרה של הכלים יכול להוביל לתאונות מיותרות.
- הכרת יציאות חירום – הכרת וידיעה של יציאות חירום, מפסקי חירום ואזעקות למינהן, שמירת עליהן נגישות וזמינות למקרה הצורך.